Wiosna to czas, w którym ze względu na częste zmiany pogodowe oraz obniżoną odporność organizmu, wzrasta ryzyko wystąpienia różnych dolegliwości. Szczególnie narażone na chorobę są dzieci i młodzież. Aby wspomóc pracę układu immunologicznego, warto zadbać o dostarczenie najbardziej potrzebnych substancji odżywczych i energetycznych w diecie. Jakie produkty wybrać w tym celu?

Zadanie dobrania odpowiedniej diety może wydawać się wymagające, jednak wystarczy poświęcić chwilę na zapoznanie się z podstawowymi zasadami żywienia, by szybko przekonać się, że w rzeczywistości jest to dość proste! Aby uniknąć choroby czy zmęczenia wcale nie trzeba ulegać też reklamom suplementów czy niezdrowej żywności. Wśród warzyw, owoców, nasion i innych produktów z powodzeniem można znaleźć takie, które dostarczą wszystkich potrzebnych substancji i pozwolą stworzyć pożywny, a przy tym smaczny posiłek – taki, który zadowoli nawet najbardziej wymagających młodych sportowców.

Jednym ze sprzymierzeńców w walce z wiosennym osłabieniem i zmęczeniem jest z pewnością brązowy ryż. Zawiera duże ilości manganu, który uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczu i węglowodanów. To naturalne ziarno komponuje się dobrze z warzywami, owocami i innymi produktami – na słodko lub na słono. Brązowy ryż zawiera znaczne ilości witamin, makro i mikroelementów oraz błonnika, co czyni go znacznie lepszym wyborem w porównaniu z białą odmianą.

Innym produktem, który warto uwzględnić w wiosennej diecie jest jogurt grecki. To doskonałe, smaczne i lekkostrawne źródło białka. Dobrze łączy się z innymi składnikami posiłków. Można go spożywać z bakaliami, owocami, miodem lub konfiturami. Jogurt grecki zawiera mało tłuszczu, ale wyróżnia go ponad dwukrotnie większa zawartość protein względem zwykłego jogurtu. Jest też źródłem żywych kultur bakterii, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu.

Kolejny składnik, na który warto zwrócić uwagę to płatki owsiane. To dobre źródło wartościowych węglowodanów, które dodatkowo zawiera witaminy z grupy A,B,C,D i E. Płatki owsiane można przy tym przyrządzić na setki sposobów. Owsianka jest niezwykle sycąca, pomaga w przyswajaniu substancji odżywczych z innych posiłków, a przy tym zapewnia poczucie zastrzyku energii na długi czas, dlatego dobrze sprawdza się jako śniadanie.

Ciekawą propozycją, która sprawdza się w wiosennej diecie, są koktajle mleczne i owocowe. Są lubiane przez dzieci i można je przygotować tak, by zawierały duże ilości substancji odżywczych. Podczas ich przygotowywania warto sięgnąć po energetyczne owoce, takie jak banany, jabłka, brzoskwinie, cytrusy, truskawki czy ananas. Smacznym dodatkiem może być kakao, mięta czy miód.

Do posiłków warto również włączyć zdrowe źródło makroelementów, jakim są nasiona strączkowe. Fasola, groszek, soczewica czy ciecierzyca dobrze smakują podane w zupach czy jako dodatek do głównych posiłków w ciągu dnia. To doskonałe źródło błonnika, witamin, minerałów oraz innych potrzebnych składników odżywczych.

Zdrowa dieta nie musi być nudna i niesmaczna. Odżywcze, pełnowartościowe posiłki mogą być kolorowe i niezwykle aromatyczne. Dzięki temu nawet największe niejadki mogą przekonać się do spożywania właściwych i potrzebnych posiłków, które pomogą uchronić je przed wiosennymi infekcjami.