Dzieci w różnym wieku popełniają na co dzień wiele błędów żywieniowych. Wynika to przede wszystkim z mało zbilansowanej diety, która jest skutkiem odrzucania nielubianych składników. Odpowiedni sposób odżywiania jest jednak szczególnie ważny w przypadku dzieci, które znajdują się w fazie fizycznego i intelektualnego rozwoju oraz podopiecznych, którzy regularnie trenują.

Jakich witamin potrzebuje młody tenisista?

Objadanie się, monotonia, brak urozmaicenia posiłków – są to najczęstsze błędy żywieniowe, które bardzo niekorzystnie odbijają się na zdrowiu naszych pociech. Prawidłowo zbilansowana dieta dziecka to taka, która jest bogata we wszystkie najważniejsze witaminy. Młodzi tenisiści powinni zwrócić uwagę przede wszystkim na:

  • Witaminę D, która jest niezbędna dla wzrostu i rozwoju kości u dziecka. Ponadto, wzmacnia ona jego układ odpornościowy. Naturalnie występuje przede wszystkim w tłustych rybach oraz w nabiale.
  • Witaminę B1 przyczyniającą się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów i uwalniania energii. Bogatymi źródłami witamin z grupy B są: mięso, ryby, jaja, drożdże, nasiona roślin strączkowych.
  • Witaminę C, która bierze udział w syntezie kolagenu, a co za tym idzie – warunkuje zdrowie i mocne stawy. Można ją dostarczyć do organizmu spożywając między innymi paprykę czerwoną i zieloną, brukselkę, brokuły, kiwi oraz truskawki.

Niedobór witamin w sporcie – czym może skutkować?

Niedobór witamin zawsze jest niebezpieczny, natomiast najbardziej odczuwalny może być w przypadku dorastających pociech, które regularnie trenują. Niezbilansowana dieta i zbyt mała ilość najważniejszych składników może być przyczyną często pojawiających się kontuzji, które zmuszają do zaprzestania treningów na kilka tygodni. Witaminy dla tenisisty są ważne również ze względu na to, że ich niedobory mogą prowadzić do zdecydowanie mniejszej ilości energii – taki stan bardzo często jest związany ze zmniejszeniem poziomu motywacji oraz wystąpieniem trudności w skupieniu się podczas treningu.

O to również warto zadbać!

Wyżej wymienione witaminy nie są jednak jedynymi składnikami, o które należy dbać. W diecie młodego tenisisty ważne są również sole mineralne (sód, chlor, potas), które są niezbędne do prawidłowego przewodnictwa nerwowego i zachowania równowagi kwasowo-zasadowej. Nie bez znaczenia pozostaje magnez – składnik kości występujący w tkance mięśniowej i nerwowej, konieczny do syntezy białek. Żelazo przyczynia się do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych, a wapń wchodzi w skład kości i zębów – są to więc kolejne budulce, których nie można pominąć. Do codziennych nawyków dziecka należy dołączyć również regularne picie wody. Odpowiednie nawodnienie jest ważne dla sportowców ze względu na to, iż trening wiąże się ze zwiększoną produkcją potu, a co za tym idzie – do utraty wody.

Młody tenisista oraz jego rodzice powinni dbać o to, by sposób jego odżywiania oraz nawyki nie były przeszkodą w uprawianiu ulubionego sportu. Przerwa od sportu spowodowana kontuzją lub złym stanem zdrowia wynikającym z niedoboru witamin i innych składników może być bowiem bardzo przykrym dla dziecka czasem. Korzystając z powyższych rad, ryzyko jej wystąpienia minimalizuje się.